Je aandacht verslapte even. De constante herhaling, de minimale variatie, de bedeesde zang. Je kon niet bij de les blijven. Ik zag het, maar was te laat. De klap nauwelijks voelbaar, maar volkomen onverwacht. Niet een mep met een hamer, maar te laat opgemerkte erosie.
De afbeelding hierboven geeft het gevoel aan. Het werd gebruikt op de fraaie hoes van de niet echt bijzondere I Didn't See it Coming-lp van The Professionals uit 1981. Onder die naam maakten ex-leden van The Sex Pistols energieke power pop.
Het plaatje was te leuk om niet te gebruiken, maar staat in het geheel niet voor de muziek waar ik het over wil hebben. De klappen van Jones en Cook zie je ruim van te voren aankomen. De lp ging een paar keer door mijn handen tijdens het eindeloos albums bladeren in de Utrechtse Muziekbibliotheek, nooit leende ik hem. Ik keek wel beter uit.
Nee, het gaat om iets heel anders. Het gaat om liedjes die vanuit het niets beginnen. Een voorzichtig ritme, zo zacht dat je door concerten vermoeide oren het haast niet waarnemen, een paar zachte akkoorden die je even naar je speakers doen kijken. The Boy with the Perpetual Nervousness (een 10 voor de titel) van The Feelies is een mooi voorbeeld.
The Feelies - The Boy with the Perpetual Nervousness
Steeds een laagje erbij, tot het nummer swingt als een trein en je twee keer zo snel bent gaan typen. Dan stopt het weer. Vroeger liep ik vaak door de stad met Crazy Rhythms op mijn kop en kwam steevast te vroeg aan. Op latere albums geven Bill Million en Glenn Mercer hun liedjes een wat gebruikelijker vers-refrein structuur. Mooie muziek, maar iets minder bijzonder.
De Duitse The Notwist beheersen deze gelaagde opbouw ook. Bands die in elektronica doen volgen vaker dit door Kraftwerk verkende spoor. De bedeesde aarzelende zang over die meanderende, aanzwellende lagen geeft hun liedjes datzelfde hypnotiserende. Nou ja, wie er gevoelig voor is.
The Notwist - One With The Freaks
Ook de Amerikaanse bands American Analog Set en Ambulance LTD halen dit soort stunts uit, gebaseerd op verschillende schema's maar met vergelijkbare resultaten.